Βενετία: η μάχη με το νερό

Βενετία: η μάχη με το νερό

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Βενετία: η μάχη με το νερό" μελετήσαμε όλες τις πτυχές, τις παραμέτρους, τις διαφορετικές ιστορικές στιγμές, τους θριάμβους και τις αποτυχίες αυτής της μόνιμης πάλης αιώνων που διεξήγαγε η Βενετία ενάντια στο υγρό στοιχείο και με την αρωγή του υγρού στοιχείου: στα ανοιχτά της θάλασσας ως θαλασσοκράτειρα, στο εσωτερικό της πόλης ως εμπορική ναυτιλιακή δύναμη, μέσα στη λιμνοθάλασσα ενάντια στις πλημμύρες.

Το πρόγραμμά μας είχε τέσσερεις άξονες: τον άξονα των Φυσικών Επιστημών (αποξήρανση ελών, φράγματα φυσικά και τεχνητά, επιστήμη που αντιπαλαίει την εισβολή της θάλασσας, γύρω από τον οποίον στράφηκαν κάποιες εργασίες των παιδιών που αξιολόγησε η καθηγήτρια φυσικών επιστημών Τασούλα Κωτίδου).

Τον άξονα των θεατρικών σπουδών, στοιχεία για το σαιξπηρικό και εν γένει το ελισαβετιανό θέατρο, που δίδαξαν οι φιλόλογοι Γιώργος Μάρδας και Κατερίνα Παπανίκου.

Τρίτον, τον άξονα των δημιουργικών εργασιών, της δημιουργικής έκφρασης στο θέατρο και της τεχνικής για τη σύνθεση ενός power point παρουσίασης εργασίας και ενός word με την παράθεση της βιβλιογραφίας, που δίδαξαν ο Άκης Φιλιός και ο Μιχάλης Χουρδάκης, αντίστοιχα.

Τέλος, ο φιλόλογος Νίκος Ξένιος έκανε μια σειρά προβολών power point με θέμα διδασκαλίας την άνοδο της Αστικής Τάξης και την Ιστορία της θαλασσοκράτειρας Βενετίας, συνδέοντας τη διδασκαλία με το Βυζάντιο και τη δυτική Ευρώπη. Επίσης έδωσε στοιχεία πολιτειακής ιστορίας της Ενετικής Δημοκρατίας και για τον θεσμό του δούκα επί Βυζαντίου, για τις δυναστείες των δόγηδων, για το πολιτικοκοινωνικό status της πόλης στη μεσαιωνική Ευρώπη, για τον ρόλο της Βενετίας ως αποικιοκρατικού μηχανισμού, για την ενετική κυριαρχία στα ελληνικά νησιά κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, για τη μεταλαμπάδευση της Αναγέννησης από έλληνες λογίους και την ελληνική παροικία της Βενετίας, για την Ενετική Σχολή Ζωγραφικής και για κάποιους σημαντικούς πίνακες που θα έβλεπαν οι μαθητές στην Ακαδημία Καλών Τεχνών.


http://watermsa.blogspot.gr/